19 iulie 2022

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 19 iulie 2022, un mesaj în cadrulConferinţei „A look back to lead forward: tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”, organizate de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Mesajul a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Distinși membri ai Parlamentului,

Stimați membri ai Guvernului,

Domnule Președinte al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România,

Onorați invitați,

Stimați participanți,

Felicit Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) cu prilejul împlinirii a 20 de ani de funcționare ca organizație profesională independentă.

De la înființare și până în prezent, organizația a înțeles să se adapteze în permanență, pentru a face față provocărilor și nevoilor de îngrijire într-o lume în continuă schimbare, construind imaginea unui partener important pentru sistemul de sănătate din România.

Dragi asistente și asistenți,

Reprezentați o resursă esențială pentru promovarea și protejarea sănătății. În spitale, în școli, în clinici, în corturi de campanie, în taberele de refugiați, în vremuri de pace și în perioade de conflict, în momentele fericite, dar și în cele mai vulnerabile, faceți o muncă dificilă și salvați vieți.

Activitatea pe care o desfășurați cu profesionalism și implicare s-a aflat într-o continuă profesionalizare, aderarea la Uniunea Europeană facilitând accesul la cele mai bune reglementări și practici.

Începând cu anul 2020, România, ca toate statele lumii, a traversat o criză fără precedent, care a avut un impact puternic asupra sistemului de sănătate. Dumneavoastră ați devenit, alături de ceilalți membri ai echipelor medicale, eroii din primele linii ale unei lupte dramatice împotriva unui virus agresiv. Empatia și simțul datoriei v-au dat puterea să treceți prin această perioadă extrem de solicitantă. Din păcate, însă, mulți dintre colegii dumneavoastră și-au pierdut viața, încercând să-și salveze semenii. 

Criza umanitară declanșată la începutul acestui an la granițele României a reprezentat o nouă presiune, care a arătat importanța unei profesii de lungă tradiție și cu puternic fundament social.

Stimați invitați,

Tema conferinței dumneavoastră, „A look back to lead forward: tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”, este un mesaj important pentru asistenți, și nu numai, în aceste vremuri tulburi.

Contextul actual impune o bună adaptare la noile realități și demonstrează nevoia ca această profesie să evolueze. Trebuie să avem capacitatea de a transforma marile provocări în oportunități de leadership, de redresare și reziliență.

Asistenții și moașele au fost printre cei mai afectați de întârzierea reformei sistemului de sănătate,de lipsa de materiale sanitare și de personal, de volumul foarte mare de muncă și de infrastructura precară.

Astfel, cei 180.000 de asistenți medicali reprezintă nu doar cea mai numeroasă resursă din sistemul de sănătate, ci și o componentă esențială a echipei medicale, o forță a modernizării și a eficientizării sistemului de sănătate, precum și un vector important al reconstrucției încrederii populației.

Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune pentru dezvoltarea unor programe de studii și de instruire cât mai competitive, care să ofere acestor profesii abilități și competențe care se pot adapta.

Având în vedere dinamica schimbării, trebuie să ne asigurăm că și în România sunt valorificate practicile inovatoare, iar accesibilitatea crescută a noilor tehnologii nu accentuează distanța dintre pacient și personalul medical.

Dincolo de performanța actului de îngrijire, comunicarea cu pacientul este esențială. Un diagnostic al unei boli poate produce o traumă, iar în astfel de situații dumneavoastră, aflați cel mai aproape și cel mai îndelung alături de pacient, sunteți un sprijin inestimabil pentru cei aflați în suferință și familiile lor.

Doamnelor și domnilor,

Profesiile de asistent medical și moașă sunt ghidate de un set intrinsec de valori și principii fundamentale, care au în centru dăruirea pentru protejarea vieții și a sănătății semenilor.

Misiunea statului trebuie să fie la înălțimea valorilor pe care le susțineți în fiecare zi și care contribuie la crearea unei societăți echitabile și mai pline de compasiune.

Îmi exprim recunoștința pentru eforturile dumneavoastră, iar Înaltul Patronaj pe care îl confer acestei Conferințe este un simbol al aprecierii pentru activitatea dumneavoastră remarcabilă.

La ceas aniversar, vă îndemn să răspundeți cu hotărâre și profesionalism provocărilor care vor urma.

Vă doresc sănătate și mult succes!

Sursa: https://www.presidency.ro/ro/media/mesajul-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-transmis-in-cadrul-conferintei-a-look-back-to-lead-forward-tracing-new-paths-to-excellence-in-nursing-and-midwifery?fs=e&s=cl