Precizări referitoare la REATESTARE, din Metodologia de reatestare a competenței profesionale a asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi a asistenţilor medicali :
Art.1.
(1) În cazul în care un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent medical nu îşi exercită profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie, OAMGMAMR reatestă, la cerere, competența profesinoală a acestuia, în vederea exercitării profesiei.
(2) În vederea exercitării profesiei, asistentul medical generalist, moaşa sau asistentul medical trebuie să facă dovada că nu a avut o întrerupere în exercitarea profesiei mai mare de 4 ani anterior datei solicitării avizului anual; în caz contrar, la cerere, poate solicita reatestarea competențelor profesionale.
(3) Pentru înscrierea la procedura de reatestare, candidatul va depune o cerere tip, la care se vor anexa următoarele documente:
- a) Copie carte de identitate (CI)
b) Dovada calității de membru – Certificatul de membru în original, după caz; - c) Copii după actele de studii de specialitate (școală postliceală, colegiu sau facultate);
- d) Certificat de sănătate fizică și psihică
e) Cazier judiciar
f) Documente care să ateste vechimea dobândită anterior în exercitarea profesiei;
g) Dovada achitării taxei pentru reatestarea competenței profesionale de 100 lei – plata se poate face și la sediu, la POS (cu cardul) odată cu depunerea dosarului.
Art. 5.
- Prin excepție de la prevederile art. 1, alin. (1) asistenții medicali generaliști, moaşele și asistenții medicali care au exercitat profesia efectiv, legal, cu întreruperi și au acumulat cel puțin 12 luni de activitate profesională cu normă întreagă în ultimii 5 ani anteriori datei reatestării vor fi reatestați profesional numai prin susținerea probei teoretice.
Proba teoretică:
– Se desfășoară cu respectarea următoarelor prevederi:
- constă în verificare cunoștințelor prin test-grilă cu 40 de întrebări;
- punctajul minim de promovare a probei teoretice este 7;
- în caz de nepromovare a probei teoretice, la solicitarea scrisă, candidatul mai are dreptul la o examinare, în termen de maximum 30 de zile de la data examinării anterioare.
Stagiul practic
– poate avea o durată de până la 6 luni și se realizează cu respectarea următoarelor prevederi:
- a) asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care au o vechime în specialitate mai mică de 3 ani vor efectua 504 orede practică, care pot fi repartizate inegal, maximum 8 ore/zi;
b) asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care au o vechime în specialitate mai mare de 3 ani vor efectua 160 orede practică, care pot fi repartizate inegal, maximum 8 ore/zi;
Efectuarea stagiului practic:
– În urma promovării examenului (test-grilă), candidatul va fi repartizat la o unitate în vederea efectuării stagiului practic de reatestare.
– Stagiul de reatestare se efectuează într-o unitate sanitară (de stat sau privată) cu paturi, servicii de ambulanță județene, centre de recuperare, laboratoare, unități farmaceutice, DSP, autorizate conform legii, care pot asigura desfășurarea stagiului practic conform specialității candidatului.
– Nota minimă de promovare a stagiului este 7. În caz de nepromovare a stagiului practic, se poate organiza un nou stagiu.
– Documentele necesare pentru a fi completate de către coordonatorul de stagiu (director de îngrijiri/ asistent șef de unitate) și îndrumător/mentor (asistent șef de secție și/sau alt asistent desemnat) sunt pontajul, fișa de stagiu aferentă fiecărei specialități și fișa de validare a stagiului.
– După promovarea stagiului, documentele de stagiu se transmit pe email spre verificare către Comisia de reatestare (email secretariat@oamralba.ro) și se aduc apoi în original, la sediul Ordinului, după confirmarea corectitudinii completării acestora.
– Certificatul de reatestare se va emite pe baza testului teoretic și a documentelor de stagiu, fiecare trebuind să fie notate cu minimum 7. Nota finală o reprezintă media celor două evaluări.